Rovinjsko selo

Rovinjsko Selo je naselje koje se nalazi na samo 5 kilometara od gradića koji slovi za jednog od ‘najfotogeničnijih i najromantičnijih’ Mediterana, grada Rovinja.

Rovinj je bivše ribarsko, a danas najbolja turistička destinacija u Hrvatskoj. Udaljen od najvećeg grada u Istarskog županiji, Pule 40-ak kilometara, Poreča 15-ak kilometara, dok je od glavnog grada županije Pazina udaljen 20-ak kilometara.

 

Rovinj je od davnina poznat kao grad čije klimatske odlike povoljno utječu na zdravlje. Stoga i danas, ovaj grad i njegovi građani njeguju dugu tradiciju održavanja mjesta ‘zdravog grada’. Cijelo je rovinjsko priobalje, uz dvadeset i dva otoka, zaštićena prirodna baština.

Gradić će vas zavesti svojim uskim srednjovjekovnim uličicama i toplim mediteranskim ugođajem. Glavna crkva sv. Eufemije sadrži relikvije svetice, a predstavlja jedno od najljepših baroknih ostvarenja u Istri. S platoa crkve pruža se pogled na more i mnogobrojne otočiće u daljini.

Okolica Rovinja isprepletena je mnoštvom rekreativnih, bike, jahaćih i pješačkih staza. No, zahvaljujući moru i onome što ono pruža, od jedrenja, otkrivanja podvodnog svijeta pa do terapijskih učinaka, Rovinj je danas top destinacija turista iz cijelog svijeta.

 

Prosječna godišnja temperatura u Rovinju iznosi 13,5 °C, uz 766,8 mm padalina. Klima je topla i umjereno suha. Više od trećinu godine nema nikakvog vjetra. Takva je blaga mikroklima još samo na par destinacija u Republici Hrvatskoj, Malom Lošinju i Brijunima. Godina ima 134 sunčana dana, što Rovinj čini trećim najsunčanijim mjestom.

PROSJEČNA TEMPERATURA

13,5 °C

GODIŠNJE PADALINE

766,8

SUNČANIH DANA

134

Rovinj broji 14.234 stanovnika, a površine je 80 km2 što dovodi do gustoće naseljenosti od 178ppl/km2. Klima je mediteranska, koju obilježavaju duga i topla ljeta te hladne i kišovite zime.

BROJ STANOVNIKA

14.234

POVRŠINA

80 km2

GUSTOĆA NASELJENOSTI

178 ppl/km2

Rovinjsko područje obiluje raznim znamenitostima, no navesti ćemo samo nekoliko najznačajnijih:

Na pet kilometara istočno od Rovinja nalazi se arheološki lokalitet Mokodonja, koji nas vraća u brončano doba. Savršeno očuvan, okružen zidovima dužine 1 km, Mokodonja se sastoji od tri dijela: središnje nekropole, obrtničkog i stambenog dijela. Procjenjuje se da je u tom naselju živjelo oko 1000 stanovnika.

Ova potopljena kanjonska dolina u kršu, koja stoji kao dokument nekadašnjih hidrografskih odnosa i evolucije na prostoru Istre, proglašena je specijalnim rezervatom u moru i značajnim krajolikom. Smaragdno more i vegetacijska slika koja se smjenjuje na obližnjim padinama čini ovaj zaljev i najljepšim na Jadranu. Tu se nalazi i Romualdova pećina.

Ovo prirodno bogatstvo spada u kategoriju “značajnih krajolika”. Razvedena obala, šume crnike s alpskim i brucijskim borom kao i specifični poljodjelski prostori, osvajaju ljepotom i očuvanošću. ‘Značajan krajolik’ proteže se od rta sv. Ivana do Barbarige, obuhvaća sve rovinjske otoke i priobalje do 500 metara u dubinu kopna.

Uz dubrovački Trsteno, Zlatni rt je najznačajnija perivojna površina na našoj obali Jadrana. Uz tisuću domaćih i udomaćenih biljnih vrsta kao što su zajednice crnike i alpskog bora, u ovu stoljetnu hladovinu unesene su i mnoge strane vrste – cedar, pinija, desetak vrsta čempresa koji pridonose njenom sredozemnom ugođaju.

Močvara Palud je specijalni ornitološki rezervat. To boćato močvarno područje odlikuje se bogatstvom ptičjeg svijeta. Palud je jedini zaštićeni ornitološki rezervat u Istri koji svoju bioraznolikost duguje upravo spoju mora i močvare.

Na otočićima Dvije Sestrice gnijezde se galebovi, a rt Guštinja, zbog vrijedne je crnike, svojevrstan rezervat šumske vegetacije.

Back To Top